cojemy.pl > Dania główne > Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.

Składniki potrawy

1 duże kurczę
4 cebule
150g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Przyrządzanie

Cebule obrać i pokroić w cienkie paski.
Kurczę sprawić, umyć, osuszyć i podzielić na spore kawałki. Oprószyć szafranem i ułożyć w pojemnym rondlu, na silnie rozgrzanej mieszaninie oliwy z jedną łyżką masła. Przesmażyć około 5 min. Zalać 300 ml wody, doprawić pieprzem, imbirem, listkami laurowymi, i kwiatem lub gałką muszkatołową. Zagotować, po czym dusić na małym ogniu około 35 min.
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć 15 min. Odcedzić. Cebulę gotować 15 min. w niewielkiej ilości osłodzonej wody. Odcedzić i osączyć.
W osobnym rondelku roztopić resztę masła z miodem, połączyć z 3 łyżkami sosu z duszenia kurczęcia, dodać rodzynki i ugotowaną cebulę. Sos zagotować i starannie wymieszać.
Gorące kawałki kurczęcia ułożyć na okrągłym, rozgrzanym półmisku, polać sosem. Podawać od razu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Cukier, Gałka muszkatołowa, Imbir, Kurczak, Liść laurowy, Masło, Miód, Oliwa, Pieprz, Rodzynki, Szafran, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Kurczę w pomidorach i miodzie

Forma potrawy: Danie główne
kurczę o wadze 1,5 kg
2,5kg pomidorów
1 cebula
3 łyżki gęstego miodu
150g masła
100g obranych migdałów
1 łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
» zobacz przepis

Śledzie zapiekane z ziemniakami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
3 śledzie solone (45 dag)
1 cebula (10 dag)
8 ziemniaków (80 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka oleju
1 szklanka śmietany
1 jajo
1 łyżka zieleniny
sól
» zobacz przepis

Kasza jaglana z rodzynkami

Forma potrawy: Kolacja, Śniadanie, Danie główne
szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny
» zobacz przepis

Wołowina duszona w piwie

Forma potrawy: Danie główne
1kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba
» zobacz przepis

Zapiekanka z mięsa i makaronu

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
50 dkg mielonej wieprzowiny
50 dkg ugotowanego makaronu
125ml śmietany
5 dkg żółtego sera
1 łyżki masła
2 cebule
4 jajka
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
pieprz i sól
» zobacz przepis

Fasolka szparagowa z cebulą

Forma potrawy: Przetwór
1,5kg fasolki szparagowej
0,5kg młodych marchewek
0,5kg szalotek (rodzaj cebuli)
1 litr winnego octu
0,5kg cukru
10 goździków
2 laski cynamonu
1 średnia cebula
główka czosnku
sól
» zobacz przepis

Kiełbasa po cygańsku

Forma potrawy: Danie główne
1/2kg kiełbasy
100g boczku
1 paczka (125 g) puree ziemniaczanego
750g żółtego sera
1 papryka
1 cebula
sól
papryka w proszku
» zobacz przepis

Pasta z papryki z cebulą

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
20dag papryki
15dag cebuli
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
» zobacz przepis

Kanapki z Kornwalii

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej
sól
cukier
pieprz
» zobacz przepis

Pasta z makreli z cebulą

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
puszka makreli w pomidorach
ostry keczup
cebula
sól i pieprz
papryka w proszku
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
» zobacz przepis

Wieprzowina z czerwoną kapustą

Forma potrawy: Danie główne
2kg mięsa wieprzowego od szynki (ze skórą)
1 i 1/2kg czerwonej kapusty
4 cebule, 1 jabłko
5 łyżek smalcu
3 łyżki octu
2 łyżki mąki, kilka goździków
liść laurowy, sól, biały pieprz, cukier
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.