Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
30 dag kiełbasy
30 dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy
Odmierzyć kaszę i dwa razy tyle wody. Wodę zagotować z solą i tłuszczem, wsypać do niej kaszę, zamieszać i postawić na płytce ochronnej na małym ogniu.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w paski.
Pieczarki oczyścić, opłukać, usmażyć z drobno pokrojoną cebulą.
Naczynie wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ugotowanej kaszy, posypać pokrojoną kiełbasą i pieczarkami, posolić, dodać pieprz, polać śmietaną wymieszaną z ketchupem i na koniec posypać tartym serem.
Tak przekładać na przemian z kaszą warstwami. Ostatnia warstwa powinna być z kaszy.
Wstawić do piekarnika i zapiec.
Podawać z surówkami.
Forma potrawy: Zapiekane
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
sól
2 i 1/2 szklanki wrzącej osolonej wody
20 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
posiekana zielenina
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
50 dag chudej baraniny
200 ml octu 3%
200 g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10 dag orzeszków ziemnych
6 dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym
Forma potrawy: Zapiekane
25 dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4 dag masła lub margaryny
35 dag poziomek
25 dag malin
28 dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy
Sos poziomkowy:
28 dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
5-6 dag cukru