MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane

Składniki

25 dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
30 dag kiełbasy
30 dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy

Przyrządzanie

Odmierzyć kaszę i dwa razy tyle wody. Wodę zagotować z solą i tłuszczem, wsypać do niej kaszę, zamieszać i postawić na płytce ochronnej na małym ogniu.

Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w paski.

Pieczarki oczyścić, opłukać, usmażyć z drobno pokrojoną cebulą.

Naczynie wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ugotowanej kaszy, posypać pokrojoną kiełbasą i pieczarkami, posolić, dodać pieprz, polać śmietaną wymieszaną z ketchupem i na koniec posypać tartym serem.

Tak przekładać na przemian z kaszą warstwami. Ostatnia warstwa powinna być z kaszy.

Wstawić do piekarnika i zapiec.

Podawać z surówkami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Złota zapiekanka

Forma potrawy: Zapiekane

1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
sól
2 i 1/2 szklanki wrzącej osolonej wody
20 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
posiekana zielenina

Kasza zapiekana z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

50 dag chudej baraniny
200 ml octu 3%
200 g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10 dag orzeszków ziemnych
6 dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
 

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane

20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia

Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym

Forma potrawy: Zapiekane

25 dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4 dag masła lub margaryny
35 dag poziomek
25 dag malin
28 dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy

Sos poziomkowy:
28 dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
5-6 dag cukru