Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.
400 g cielęciny z udzca
30 g masła
2 łyżki mąki
250 ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
Mięso umyć, pokroić skosnie w poprzek włókien na 4 sznycle. Rozbić lekko tłuczkiem, posypać solą, pieprzem i mąką.
Na patelni rozgrzać masło. Włożyć sznycle, smażyć na średnim ogniu z każdej strony przez 3-4 minuty.
Sznycle przełożyć do garnka. Zalać śmietaną wymieszaną z 1/2 łyżeczki mąki. Dodać sok cytrynowy i startą skórkę z cytryny - dokładnie umytej i sparzonej wrzątkiem.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dodać estragon i roztarte filety anchois. Doprawić sola i pieprzem.
Sznycle podawać z kładzionymi kluskami i zieloną sałatą w sosie vinaigrette.
Forma potrawy: Dania główne
4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce
4 słupki ostrego żółtego sera o wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag)
1 łyżka masła
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych: oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego)
1 jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
sól
pieprz
Do podania:
ryż lub frytki
surówka
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety cielęce (po ok. 200g i grubości ok. 2cm)
4 plastry sera ementalera
4 plastry gotowanej szynki
sól, pieprz
2 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g brokułów
rzeżucha do przybrania
Szaszłyczki wieprzowe z grilla
Forma potrawy: Dania na grilla
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
8 jaj na twardo
2 bułki
2 cebule
łyżeczka posiekanego selera
4 łyżki masła
surowe jajo
papryka do przyprawienia
sól, pieprz
zielenina
tarta bułka
margaryna do smażenia