400g cielęciny z udzca
30g masła
2 łyżki mąki
250ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
Mięso umyć, pokroić skosnie w poprzek włókien na 4 sznycle. Rozbić lekko tłuczkiem, posypać solą, pieprzem i mąką.
Na patelni rozgrzać masło. Włożyć sznycle, smażyć na średnim ogniu z każdej strony przez 3-4 minuty.
Sznycle przełożyć do garnka. Zalać śmietaną wymieszaną z 1/2 łyżeczki mąki. Dodać sok cytrynowy i startą skórkę z cytryny - dokładnie umytej i sparzonej wrzątkiem.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dodać estragon i roztarte filety anchois. Doprawić sola i pieprzem.
Sznycle podawać z kładzionymi kluskami i zieloną sałatą w sosie vinaigrette.