Przepisy z masłem   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono masło 
  
  
    
      
      
      
      
      
        15dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 szklanka pokrojonej w kostkę cukini ( nie za drobno!)
2 łyżki masła 
6 jajek
1/4 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1/2 szklanki tartego sera monterey jack lub inny nie za twardy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 cukinia
1-2 łyżki masła 
łyżka wody
szczypta soli
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg świeżego węgorza
2 cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
100g pieczarek
szklanka śmietany
łyżka masła 
sól, pieprz
cukier
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg węgorza
80ml śmietany
20dag selera
2dag masła 
tłuszcz
2dag mąki
1 szklanka rosołu
20dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        20dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła 
5dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        6-7 papryk
1 i 1/2 litra rosołu
1 łyżka masła lub margaryny 
1 łyżka mąki
2-3 serki topione
1 żółtko
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        800g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125ml octu 3%
50ml oliwy
2 łyżki masła 
250g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 litr bulionu z kury
30 szparagów
2 łyżki masła 
2 łyżki mąki
150ml śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka masła do smażenia 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła 
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 pęczki rzodkiewek
150ml śmietany
masło 
koperek
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        225g daktyli
50g masła 
125g kaszy manny