Przepisy z masłem   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono masło 
  
  
    
      
      
      
      
      
        1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50g masła 
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana
Do podania:
wino białe
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        500g dyni
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki mleka
2–3 łyżki cukru
100g masła 
70g rodzynek, sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
150g mąki
100g masła 
50g cukru
1 żółtko
sól
Inne:
700g sera
12 jaj
50g masła 
200g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50g smażonej skórki pomarańczowej
50g rodzynków
2 łyżki manny
Do podania:
bita śmietana
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 cebule
1 ząbek czosnku
30g masła 
1kg miąższu dyni
1 litr bulionu warzywnego
1 świeża papryczka chili
50g świeżego imbiru
250g śmietany
sól, pieprz
200g kremówki
6 oliwek nadziewanych papryką
cynamon
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        750g dyni
125ml wody
4 żółtka
100g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65g masła 
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125ml śmietany kremowej
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        500g cukinii
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100g startego parmezanu
20g masła 
tymianek, sól
Na sos beszamelowy:
30g masła 
40g mąki
250ml mleka
sól ziołowa, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        500g dyni
300g mięsa mielonego
100g ryżu
3 łyżki masła 
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg dyni pomarańczowej
2 łyżki masła 
1–2 cebule
2 jaja
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
sól
zielona pietruszka
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        20dag makaronu (50dag gotowanego)
3 łyżki masła 
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20dag tartego żółtego sera
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        paczka makaronu spaghetti
puszka skondensowanej zupy pieczarkowej (z braku takowej moze byc zupa z proszku)
3 łyżki masła 
2 szklanki mleka
1/4kg ostrego utartego sera
mięso z kraba
pieprz do smaku
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        20dag (1 szklanka) mąki
10dag masła roślinnego 
20dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru
8dag masła lub margaryny 
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru
szczypta soli
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2dag cukru
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek