Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g dyni
300 g mięsa mielonego
100 g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
Ryż przebrać, umyć, podgotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić na durszlaku. Cebulę obrać z łuski, drobno pokrajać, przesmażyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem.
Dynię obrać, oczyścić, pokrajać w sporą kostkę, oprószyć solą i cynamonem.
Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, ułożyć w nim warstwę ryżu, warstwę dyni, potem warstwę mięsa z cebulą i tak na zmianę do wyczerpania się składników.
Przecier pomidorowy rozprowadzić w wodzie (1/2 szklanki), dodać śmietanę, dobrze wymieszać i zalać potrawę.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30–40 minut.
Danie jednogarnkowe z dynią i pomidorami
750 g chudej wieprzowiny
750 g dyni
750 g ziemniaków
300 g pomidorów
300 g pora
50 g margaryny
1 l wywaru mięsnego
sól, pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
cukier, natka pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz