MENU
ZWIŃ MENU

Spiralki serowe

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masła roślinnego
20 dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy

Przyrządzanie

Ser topiony lub żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać mąkę, posiekać z tłuszczem i odrobiną soli. Szybko wyrobić ciasto i pozostawić je przez co najmniej 60 min w chłodnym miejscu.

Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i pokroić na wąskie 10-15 cm paski. Formować ciastka skręcając po 2 paski razem.

Spiralki układać na natłuszczonej blasze, smarować na wierzchu rozmąconym białkiem i posypać papryką lub kminkiem.

Piec w gorącym piekarniku 15-20 min.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron w pikantnym sosie

Forma potrawy: Dania główne

50 dag białego lub zielonego makaronu (typu spiralki)
10 dag ziarenek dyni
4 pomidory
2 pęczki natki pietruszki
5 dag tartego parmezanu lub gaudy
1 szklanka oleju
1 ząbek czosnku
sól

Sałatka makaronowa z krewetkami

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

makaron spiralki
majonez
jogurt
otarta skórka cytryny
chilli w proszku
świeży ogórek
seler naciowy
krewetki
 

Pierożki serowe z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Serowe ptysie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
20 dag mąki
4 jajka
60 dag masła
sól

Nadzienie:
60 dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej