MENU
ZWIŃ MENU

Makaron zapiekany z cebulą

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

20 dag makaronu (50 dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20 dag tartego żółtego sera
sól

Przyrządzanie

Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z 2 łyżkami masła i śmietaną rozbita z jajami.

Włożyć do szerokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównując powierzchnię i tworząc rant po bokach (grubość placka powinna wynosić ok. półtora cm).

Posmarować placek ketchupem i posypać tymiankiem. Na tym położyć krążki cebuli podduszonej na oleju i posypać serem. Posypać wiórkami pozostałego masła.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron zapiekany z białym serem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

 
50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25 dag białego sera
1 cebula
10-15 dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
 

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Zapiekanka z mięsa i makaronu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

50 dkg mielonej wieprzowiny
50 dkg ugotowanego makaronu
125 ml śmietany
5 dkg żółtego sera
1 łyżki masła
2 cebule
4 jajka
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
pieprz i sól

Zapiekany makaron z warzywami

Forma potrawy: Zapiekane

20 g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz