500g cukinii
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100g startego parmezanu
20g masła
tymianek, sól
Na sos beszamelowy:
30g masła
40g mąki
250ml mleka
sól ziołowa, pieprz
Cukinię należy umyć, ściąć końce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondla i dusić na małym ogniu tak długo, aż prawie cała woda wyparuje. Wyjąć z garnka i osączyć na sicie.
Przyrządzić sos:
masło włożyć do małego rondelka i roztopić, dodać mąkę i lekko zasmażyć, następnie wlać mleko, rozmieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i zagotować ciągle mieszając. Po 4–5 min zdjąć z ognia, doprawić solą ziołową i białym pieprzem, nieco ostudzić.
Do małej foremki do sufletów włożyć masło, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Żółtka, starty parmezan i tymianek połączyć z przestudzonym białym sosem, dobrze wymieszać, dodać cukinię i jeszcze raz wymieszać wszystkie składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
Foremkę z roztopionym masłem wyjąć z piekarnika, napełnić masą.
Suflet zapiekać około 15–20 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Podawać natychmiast po wyjęciu z piecyka.