cojemy.pl > Dania główne > Suflet z cukinii i sera

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą

Suflet z cukinii i sera

Formy potrawy: danie główne, zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

500g cukinii
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100g startego parmezanu
20g masła
tymianek, sól

Na sos beszamelowy:
30g masła
40g mąki
250ml mleka
sól ziołowa, pieprz

Przyrządzanie

Cukinię należy umyć, ściąć końce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondla i dusić na małym ogniu tak długo, aż prawie cała woda wyparuje. Wyjąć z garnka i osączyć na sicie.

Przyrządzić sos:
masło włożyć do małego rondelka i roztopić, dodać mąkę i lekko zasmażyć, następnie wlać mleko, rozmieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i zagotować ciągle mieszając. Po 4–5 min zdjąć z ognia, doprawić solą ziołową i białym pieprzem, nieco ostudzić.

Do małej foremki do sufletów włożyć masło, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.

Żółtka, starty parmezan i tymianek połączyć z przestudzonym białym sosem, dobrze wymieszać, dodać cukinię i jeszcze raz wymieszać wszystkie składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.

Foremkę z roztopionym masłem wyjąć z piekarnika, napełnić masą.

Suflet zapiekać około 15–20 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Podawać natychmiast po wyjęciu z piecyka.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukinia, Jajka, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Ser żółty, Sól kuchenna, Tymianek

Podobne przepisy

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
» zobacz przepis

Pulpet z cukinii i ziemniaków

Forma potrawy: Danie główne
400g ziemniaków
400g cukinii
4 łyżki utartego żółtego sera
łyżeczka masła
2 jajka
pół szklanki jogurtu
tarta bułka
natka pietruszki
2 łyżki orzeszków ziemnych
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sandwicze z żółtym serem i porami

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
15dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła
» zobacz przepis

Boureki

Forma potrawy: Zapiekane
1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
4 ziemniaki
1kg świeżego sera owczego
500g startego sera feta
1/2 szklanki śmietany
3 posiekane pomidory
1 drobno posiekany pęczek mięty
mąka
olej
sól
pieprz

Do podania:
chleb
» zobacz przepis

Suflet z kalafiora

Forma potrawy: Danie główne
50dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50g wędzonej słoniny
50dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25g masła
20g mąki
1/2 litra mleka
20dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
» zobacz przepis

Kotlety z sera żółtego

Forma potrawy: Danie główne
40dag twardego sera żółtego typu gouda
5 łyżek pszennej mąki razowej
1 łyżka otrąb owsianych
3 jajka
1/3 szklanki kefiru
6-7 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka łagodnego curry
olej do smażenia
sos sojowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Do podania:
surówki,
ziemniaki
» zobacz przepis

Suflet morelowy

Forma potrawy: Ciasto
0,75kg moreli z puszki
4 jajka
12,5dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
 
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
 
» zobacz przepis

Dynia rondini z serem feta

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana
» zobacz przepis

Makaron po nelsońsku

Forma potrawy: Danie główne
2dag grzybów suszonych lub 20dag pieczarek
20dag makaronu
2 cebulę (15 dag)
2 łyżki masła
4 jaja
10dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
1 szklanka śmietany
1 ogórek kwaszony (10 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
» zobacz przepis

Babka kanapkowa

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Zapiekane
8 kromek długiej bułki
8 plastrów żółtego sera
szklanka mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
2 łyżeczki rzeżuchy lub szczypiorku
» zobacz przepis

Marynata z pomidorów i sera

Forma potrawy: Przetwór
50dag pomidorów (bardzo małych)
30dag sera mozzarella lub twardego sera feta
2 szklanki oliwy
4 łyżki octu winnego
1 pęczek świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej albo ziół prowansalskich
1 łyżka soli
pieprz
» zobacz przepis

Bliny z kaszy gryczanej i sera twarogowego

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
20dag kaszy gryczanej
2 jajka
15dag sera twarogowego
15dag śmietany
10dag truskawek lub poziomek
2dag cukru
sól
bułka tarta
1/2 szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
cukier do posypania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.