Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, potrawa wegetariańska
500 g cukinii
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100 g startego parmezanu
20 g masła
tymianek, sól
Na sos beszamelowy:
30 g masła
40 g mąki
250 ml mleka
sól ziołowa, pieprz
Cukinię należy umyć, ściąć końce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondla i dusić na małym ogniu tak długo, aż prawie cała woda wyparuje. Wyjąć z garnka i osączyć na sicie.
Przyrządzić sos:
masło włożyć do małego rondelka i roztopić, dodać mąkę i lekko zasmażyć, następnie wlać mleko, rozmieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i zagotować ciągle mieszając. Po 4–5 min zdjąć z ognia, doprawić solą ziołową i białym pieprzem, nieco ostudzić.
Do małej foremki do sufletów włożyć masło, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Żółtka, starty parmezan i tymianek połączyć z przestudzonym białym sosem, dobrze wymieszać, dodać cukinię i jeszcze raz wymieszać wszystkie składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
Foremkę z roztopionym masłem wyjąć z piekarnika, napełnić masą.
Suflet zapiekać około 15–20 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Podawać natychmiast po wyjęciu z piecyka.
Forma potrawy: Ciasta
0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
Forma potrawy: Dania główne
50 dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50 g wędzonej słoniny
50 dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25 g masła
20 g mąki
1/2 litra mleka
20 dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
Forma potrawy: Śniadania
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon