Przepisy z masłem
Kolorem zielonym zaznaczono masło
Ciasto:
25dag mąki pszennej
15dag masła
10dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1kg tłustego sera twarogowego
25dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła
Krem:
10dag cukru
3 białka
10dag wiórków kokosowych
5dag łuskanych orzechów włoskich
kaczka
5dag tłuszczu
10dag wątróbki z kaczki
około 20dag pieczarek
4dag suszonych śliwek
100ml śmietany
6-8dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
40dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2dag mąki
8dag sera żółtego
8dag szynki wędzonej
5dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek
kilogram papryki
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
3 cebule
50g masła
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
natka pietruszki
czarny mielony pieprz
sól do smaku
500g brukselki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka 2%
2 łyżki śmietany
mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
sól do smaku
1 łyżka soku cytrynowego
2 łyżki tartego sera żółtego
natka pietruszki lub koperek
0,5kg suszonych śliwek
2 łyżki masła
75 gram ryżu
laska wanilii
1/2 litra mleka
3 białka
150 gram cukru
wiśniówka
łyżka wiórków kokosowych (niekoniecznie)
0,75kg pomidorów
10dag cebuli
10dag tłuszczu
pół litra mleka
30dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 cebule
200ml wody
sól, pieprz
60g obranych migdałów.
Sos rodzynkowy:
3-4 cebule
30-60g rodzynków
masło
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej
0,5kg białych szparagów
750ml rosołu (może być z kostki)
2 łyżeczki cukru
250g pomidorów
pęczek bazylii lub natki
łyżeczka soku z cytryny
50g masła
30g mąki
100ml śmietany kremówki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
karp o wadze ok. 2 kg.
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz
sól
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia
1 kilogram kasztanów
mleko
cukier
wanilia
30 gram masła
2 żółtka
bita śmietana