Desery z przyprawami
Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy
Na 14 porcji:
4 jajka
15dag cukru
8dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)
4 żółtka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżeczki dość drobno posiekanych migdałów
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka zmielonej kawy
4 obrane migdały w całości
8 rodzynek
425g brzoskwiń z puszki
425g gruszek z puszki
50g rodzynek
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki rumu
śmietanka (ewentualnie)
30dag żurawin
20dag dżemu truskawkowego
4dag cukru
5dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy
25dag cukru
25dag migdałów
20dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5dag cukru
3 jajka
60dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy
200g cukru pudru
100g migdałowych płatków
50g mąki
pomarańcza
100g masła
Do podania (opcjonalnie):
szampan
0,5kg suszonych śliwek
2 łyżki masła
75 gram ryżu
laska wanilii
1/2 litra mleka
3 białka
150 gram cukru
wiśniówka
łyżka wiórków kokosowych (niekoniecznie)
450g miąższu dyni
700ml mleka
140g cukru
20ml likieru (Amarena) lub syropu klonowego
1/2 laski wanilii
2 jaja
Do podania:
sos waniliowy
duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
50dag owoców jagodowych (malin, truskawek, poziomek)
2 szklanki śmietanki deserowej
1 szklanka cukru pudru
500g cukini
150g sera cheddar
70g krakersów
100g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy