Desery z przyprawami
Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy
pól kg jabłek
6-8dag cukru
3dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody
500g jabłek
250g dyni
60–100g cukru
3 białka
10g żelatyny w proszku
4 półówki gruszek
1/2 opakowania miękkiego sera
ser topiony
2 łyżki posiekanej zieleniny
sól, pieprz
Ciasto:
8dag mąki
4dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
50g zwykłej mąki
2 jajka, z oddzielonymi żółtkami
100g granulowanego cukru
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 banany
2 łyżki ziaren sezamowych
1kg śliwek
20 dkg cukru
5 goździków
laska cynamonu
4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
skórka z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka cukru do piany
6 bananów
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
olej do głębokiego smażenia
6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10dag cukru
0,5kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania
400g ugotowanych i obranych ze skórek kasztanów jadalnych
100g masła
6 jaj (rozdzielonych)
50g tartej bułki
50ml śmietany
1 łyżeczka cukru
sól
250g dyni
100g żółtej marchwi
100g razowej mąki pszennej
150ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40g cebuli
2 jaja
Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana