Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
4 żółtka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżeczki dość drobno posiekanych migdałów
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka zmielonej kawy
4 obrane migdały w całości
8 rodzynek
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę rozmieszać z łyżkami zimnego mleka, połączyć z pozostałym wrzącym mlekiem i, mieszając, zagotować.
Postawić naczynie z żółtkami w garnku z wrzącą wodą i cienkim strumieniem wlewać mleko, całyczas mieszając.
Gdy krem zgęstnieje, dodać posiekane migdały. Oziębić, często mieszając.
Rozłożyć do 4 kompotierek, posypać kawą, przybrać migdałami i rodzynkami.
Forma potrawy: Desery
6 dag cukru pudru
4 żółtka
25 dag suszonych moreli
pół paczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
5 dag cukru
Krem kakaowy ze śliwek (nutella ze śliwek)
Forma potrawy: Inne potrawy, Przetwory
3 kg śliwek
1 kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości
Forma potrawy: Desery, Kolacje
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego - 20 dag
100 ml śmietany kremówki
100 g migdałów
2 łyżeczki żelatyny
25 dag mieszanki z owoców leśnych mrożonych
opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 12 ciasteczek
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu