Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
30 dag żurawin
20 dag dżemu truskawkowego
4 dag cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy
Żurawiny należy przebrać, umyć, zalać wrzącą wodą i doprowadzić do rozgotowania. Następnie zestawić z ognia; przestudzić; przetrzeć przez gęste sito, wymieszać z dżemem truskawkowym i dosłodzić do smaku.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i powstałą zawiesinę dodać do gorącego przecieru owocowego.
Wymieszać i zagotować.
Śmietanę ubić razen z cukrem waniliowym - powstaje bita śmietana.
Kisiel wlać do kompotierek, pozostawić do ostygnięcia, przed spożyciem udekorować bitą śmietaną.
Forma potrawy: Desery
pól kg jabłek
6-8 dag cukru
3 dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody
Forma potrawy: Desery
1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania
Forma potrawy: Napoje
50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru
Truskawkowo-śmietankowy koktajl
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
50 dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder