MENU
ZWIŃ MENU

Kisiel żurawinowo-truskawkowy

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki


30 dag żurawin
20 dag dżemu truskawkowego
4 dag cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy

Przyrządzanie


Żurawiny należy przebrać, umyć, zalać wrzącą wodą i doprowadzić do rozgotowania. Następnie zestawić z ognia; przestudzić; przetrzeć przez gęste sito, wymieszać z dżemem truskawkowym i dosłodzić do smaku.
 
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i powstałą zawiesinę dodać do gorącego przecieru owocowego.
 
Wymieszać i zagotować.
 
Śmietanę ubić razen z cukrem waniliowym - powstaje bita śmietana.
 
Kisiel wlać do kompotierek, pozostawić do ostygnięcia, przed spożyciem udekorować bitą śmietaną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kisiel domowy z jabłek

Forma potrawy: Desery

pól kg jabłek
6-8 dag cukru
3 dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody

Kisiel herbaciany

Forma potrawy: Desery

1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania

Napój truskawkowy

Forma potrawy: Napoje

50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru

Truskawkowo-śmietankowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

50 dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder