Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)
Banany pokroić na plasterki, ułożyć w 4 kokilkach lub w jednym, większym naczyniu żaroodpornym.
Pokryć równomiernie dżemem.
W małym rondelku podgrzać custard, nie dopuszczając do zagotowania !
Przygotowane banany polać gorącym sosem i posypać orzechami.
Deser podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Forma potrawy: Przetwory
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
Forma potrawy: Napoje
750 ml świeżo zaparzonej w ekspresie kawy
60 ml likieru Creme de Bananas
60 ml likieru Creme de Cacao
2 łyżki soku z cytryny
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki
Forma potrawy: Zupy
1 cebula
1 cm kłącza imbiru
1 ząbek czosnku
1 dynia Hokkaido
1 litr bulionu warzywnego
2 banany
200 ml słodkiej śmietany
olej słonecznikowy
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
3 banany, dojrzałe, ale nie brązowe
brzoskwinia lub mango
sok z cytryny
100 g cebuli
20 g masła albo margaryny
3 łyżki stołowe curry
litr wywaru warzywnego
100 g creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów)
tabasco lub chili
sól
szczypta cukru
4-5 łyżek stołowych wiórków kokosowych