1 kg gruszek
25 dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5 dag orzechów włoskich
2,5 dag rodzynek
sól
Niekoniecznie:
bita śmietana
Należy wyrobić ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, ale nie całą, zostawić w łyżki stołowe. Do mąki dodać pokrojoną na kawałki margarynę, żółtka i cukier puder. Całość zagnieść i dodać niewielką szczyptę soli. Wyrabiając ciasto, co jakiś czas dosypywać odrobinę z odłożonej mąki. Kiedy będzie gotowe, wstawić na około 30-40 minut do lodówki.
Gruszki obrać, przeciąć na połowę i wyciąć gniazda nasienne.
Rodzynki sparzyć, zalać alkoholem i dodać orzechy włoskie rozdrobnione na kawałki.
Mieszać i włożyć do wydrążonych połówek gruszek, po czym połówki złożyć.
W międzyczasie ciasto wałkujemy i kroimy na tyle kwadratów ile mamy złożonych gruszek.
Każdy z owoców należy dokładnie owinąć ciastem.
Owinięte ciastem owoce ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną.
Zanim rozpocznie się pieczenie, ciasto lekko nakłuć.
Białko ubić i posmarowć nim gruszki.
Piec przez około 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni C. piekarniku.
Dla żądnych dodatkowej słodyczy i kalorii, gruszki można podać z bitą śmietaną.
Forma potrawy: Desery
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
Forma potrawy: Desery
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
Forma potrawy: Sosy
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy
Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250 ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu