cojemy.pl > Ciasta > Gruszki z orzechami w cieście

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Gruszki z orzechami w cieście

Formy potrawy: ciasto, deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1kg gruszek
25dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5dag orzechów włoskich
2,5dag rodzynek
sól
Niekoniecznie:
bita śmietana

Przyrządzanie

Należy wyrobić ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, ale nie całą, zostawić w łyżki stołowe. Do mąki dodać pokrojoną na kawałki margarynę, żółtka i cukier puder. Całość zagnieść i dodać niewielką szczyptę soli. Wyrabiając ciasto, co jakiś czas dosypywać odrobinę z odłożonej mąki. Kiedy będzie gotowe, wstawić na około 30-40 minut do lodówki.
Gruszki obrać, przeciąć na połowę i wyciąć gniazda nasienne.
Rodzynki sparzyć, zalać alkoholem i dodać orzechy włoskie rozdrobnione na kawałki.
Mieszać i włożyć do wydrążonych połówek gruszek, po czym połówki złożyć.
W międzyczasie ciasto wałkujemy i kroimy na tyle kwadratów ile mamy złożonych gruszek.
Każdy z owoców należy dokładnie owinąć ciastem.
Owinięte ciastem owoce ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną.
Zanim rozpocznie się pieczenie, ciasto lekko nakłuć.
Białko ubić i posmarowć nim gruszki.
Piec przez około 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni C. piekarniku.
Dla żądnych dodatkowej słodyczy i kalorii, gruszki można podać z bitą śmietaną.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Gruszki, Jajka, Koniak, Margaryna, Mąka pszenna (zwykła), Orzechy, Rodzynki, Sól kuchenna, Wódka, Śmietana

Podobne przepisy

Gruszki w winnym syropie

Forma potrawy: Deser
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Ciasto z kremem i gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwór
1kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe
» zobacz przepis

Kompot z gruszek

Forma potrawy: Przetwór, Napój
1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon
» zobacz przepis

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Deser
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
» zobacz przepis

Tort gruszkowy

Forma potrawy: Deser
20dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10dag masła
6 małych gruszek
25dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
» zobacz przepis

Gruszki w cieście

Forma potrawy: Ciasto
6 gruszek
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka masła

Ciasto:
250g mąki
175g masła
1 jajo
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki mleka
sól
» zobacz przepis

Tarta z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu
» zobacz przepis

Deser turecki z gruszek

Forma potrawy: Deser, Ciasto
4 gruszki
3 jaja
50g cukru
50g mąki
50g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel
» zobacz przepis

Gruszki w śmietance pomarańczowej

Forma potrawy: Deser
1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki
» zobacz przepis

Gruszki w sosie mleczno-kakaowym

Forma potrawy: Deser
pół kilograma gruszek
6-8dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
1-2dag kakao
2 żółtka
» zobacz przepis

Gruszki w czekoladzie z lodami

Forma potrawy: Deser
Ilość na 6 porcji:
gruszki z kompotu lub świeże
lody waniliowe
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
łyżka stołowa ciemnego rumu
łyżeczka brandy
płatki migdałów (niekoniecznie)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.