Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów
Odsączone morele przetrzeć przez sito i dodać do bitej śmietany.
Mieszać stopniowo i w trakcie dodać kilka łyżek kompotu.
Banany obrać, pokroić w talarki, przykryć kremem morelowym i posypać orzechami.
Forma potrawy: Desery
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150 g dżemu morelowego
50 g cukru
Na krem:
50 g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100 g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
Forma potrawy: Przetwory
Forma potrawy: Desery
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
Forma potrawy: Dania na grilla
4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu