cojemy.pl > Desery > Desery z owocami > Desery z cytryną > Przepisy na potrawy > Strona numer 2

Desery z cytryną


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania główne bez ziemniaków, pomidorów i kapusty
Desery z alkoholem Desery z innymi składnikami Desery z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Desery z nabiałem oraz jajami Desery z napojami Desery z owocami Desery z pieczywem Desery z przyprawami Desery z sosami Desery z słodyczami Desery z warzywami
Desery z agrestem Desery z ananasem Desery z arbuzem Desery z bakaliami Desery z bananami Desery z brzoskwiniami Desery z cytryną Desery z czereśniami Desery z granatem Desery z grejpfrutem Desery z gruszkami Desery z jabłkami Desery z jagodami Desery z kasztanem jadalnym Desery z kiwi Desery z kokosem Desery z limonką / limetką Desery z makiem Desery z malinami lub jeżynami Desery z mandarynkami Desery z mango Desery z melonem Desery z migdałami Desery z morelami Desery z orzechami Desery z pistacjami Desery z pomarańczami Desery z porzeczkami Desery z rabarbarem Desery z rodzynkami Desery z sezamem (ziarnami sezamu) Desery z truskawkami lub poziomkami Desery z winogronami Desery z wiśniami Desery ze śliwkami Desery z żurawiną

Kolorem zielonym zaznaczono cytryna

Jesienny kompot z dyni

Forma potrawy: Deser
500g miąższu dyni
1 l wody
100–150g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
» zobacz przepis

Budyń z dyni nr 2

Forma potrawy: Deser
500g dyni
20g masła lub margaryny
50g bułki tartej
60–80g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10g margaryny i 20g bułki tartej do formy
» zobacz przepis

Słoneczny deser

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy, Deser
2 grejpfruty
25dag ananasów z puszki
3 banany
5dag cukru pudru
1 kieliszek likieru pomarańczowego (40ml)
6 długich biszkoptów (tzw. szampanek)
kilka plasterków cytryny ze skórką
» zobacz przepis

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Deser
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
» zobacz przepis

Brzoskwinie w sosie serowym

Forma potrawy: Deser
8 brzoskwiń
15dag czarnych jagód
1/2 łyżki cukru
Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka lub śmietany
3-4 łyżki cukru
5dag rodzynek
5dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
» zobacz przepis

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
8dag mąki
4dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Krem Imbirowy

Forma potrawy: Deser
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
150ml zielonego wina imbirowego
sok 1 1/2 cytryny
1 owoc kiwi
Do podania opcjonalnie:
biszkopciki
» zobacz przepis

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Deser, Ciasto
250g tartej czekolady dobrej jakości
180g cukru pudru
200g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20dag (niepełna szklanka) cukru
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50dag masła lub margaryny
6 jaj
40dag (1 2/3 szklanki) cukru
25dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
» zobacz przepis

Sernik truskawkowy lub malinowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
50dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10dag cukru
połowa cytryny
30dag biszkoptów
» zobacz przepis

Tort bezowy

Forma potrawy: Deser
40dag bezów
2 szklanki słodkiej śmietanki (18 proc.)
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1/4 cytryny
1 puszka ananasa
2 pomarańcze
6 mandarynek
1 kiwi
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
» zobacz przepis

Mus z moreli i czereśni

Forma potrawy: Deser
500g moreli
200g czereśni
100g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.