MENU
ZWIŃ MENU

Mus z moreli i czereśni

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

500 g moreli
200 g czereśni
100 g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Morele zanurzyć na krótko w gorącej wodzie, a następnie w zimnej. Zdjąć skórkę, owoce przekroić na pół, wyjąć pestki.

3/4 l wody z cukrem, wanilią, laską cynamonową i plastrami cytryny gotţwać przez chwilę na średnim ogniu. Dodać wypestkowane czereśnie i znów krótko pogotować. Wyjąć cynamon, wanilię i plastry cytryny.

Obrane morele pokroić na ćwiartki i włożyć do drugiego garnka. Zalać białym winem i na małym płomieniu gotować 5 minut. 3-4 ćwiartki wyjąć i odłożyć do dekoracji, a resztę przetrzeć przeź sito lub zmiksować.

Przecier połączyć z czereśniami w syropie, wymieszać i ostudzić. Ubić śmietanę-kremówkę, odłożoną morelę pokroić na małe kawałki i udekorować deser.

Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Konfitury z czereśni i malin

Forma potrawy: Przetwory

50 dag malin
50 dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50 dag cukru żelującego

Dżem z czereśni i grejpfruta

Forma potrawy: Przetwory

750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego

Nalewka z czereśni na rumie

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

kg czereśni
25 dag cukru
pół laski wanilii
kilka goździków
0,5 litra rumu

Marmolada z dyni i moreli

Forma potrawy: Przetwory

1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu