Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 20 min.
500 g moreli
200 g czereśni
100 g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
Morele zanurzyć na krótko w gorącej wodzie, a następnie w zimnej. Zdjąć skórkę, owoce przekroić na pół, wyjąć pestki.
3/4 l wody z cukrem, wanilią, laską cynamonową i plastrami cytryny gotţwać przez chwilę na średnim ogniu. Dodać wypestkowane czereśnie i znów krótko pogotować. Wyjąć cynamon, wanilię i plastry cytryny.
Obrane morele pokroić na ćwiartki i włożyć do drugiego garnka. Zalać białym winem i na małym płomieniu gotować 5 minut. 3-4 ćwiartki wyjąć i odłożyć do dekoracji, a resztę przetrzeć przeź sito lub zmiksować.
Przecier połączyć z czereśniami w syropie, wymieszać i ostudzić. Ubić śmietanę-kremówkę, odłożoną morelę pokroić na małe kawałki i udekorować deser.
Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.
Forma potrawy: Przetwory
50 dag malin
50 dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50 dag cukru żelującego
Forma potrawy: Przetwory
750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
kg czereśni
25 dag cukru
pół laski wanilii
kilka goździków
0,5 litra rumu
Forma potrawy: Przetwory
1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu