cojemy.pl > Desery > Mus z moreli i czereśni

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Mus z moreli i czereśni

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 20 min.

Składniki potrawy

500g moreli
200g czereśni
100g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Morele zanurzyć na krótko w gorącej wodzie, a następnie w zimnej. Zdjąć skórkę, owoce przekroić na pół, wyjąć pestki.

3/4 l wody z cukrem, wanilią, laską cynamonową i plastrami cytryny gotţwać przez chwilę na średnim ogniu. Dodać wypestkowane czereśnie i znów krótko pogotować. Wyjąć cynamon, wanilię i plastry cytryny.

Obrane morele pokroić na ćwiartki i włożyć do drugiego garnka. Zalać białym winem i na małym płomieniu gotować 5 minut. 3-4 ćwiartki wyjąć i odłożyć do dekoracji, a resztę przetrzeć przeź sito lub zmiksować.

Przecier połączyć z czereśniami w syropie, wymieszać i ostudzić. Ubić śmietanę-kremówkę, odłożoną morelę pokroić na małe kawałki i udekorować deser.

Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Cytryna, Czekolada, Czereśnie, Morele, Wanilia, Wino, Śmietana

Podobne przepisy

Ciasto z czereśniami

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2dag masła
3 jajka
6dag mąki
20ml mleka
cukier puder
sól
» zobacz przepis

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwór
1kg czereśni
1kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
» zobacz przepis

Marynowane czereśnie

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125ml octu winnego 6%
» zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
» zobacz przepis

Mus z dyni

500g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150g suszonych moreli
200ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200ml śmietany
50g płatków migdałowych
» zobacz przepis

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Deser
750g dojrzałej dyni
200g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu
» zobacz przepis

Nalewka z czereśni na rumie

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy, Napój
kg czereśni
25dag cukru
pół laski wanilii
kilka goździków
0,5 litra rumu
» zobacz przepis

Konfitury z czereśni i malin

Forma potrawy: Przetwór
50dag malin
50dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50dag cukru żelującego
» zobacz przepis

Dżem z czereśni i grejpfruta

Forma potrawy: Przetwór
750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego
» zobacz przepis

Morele po włosku amaretti

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
8 moreli z kompotu
16 małych makaroników migdałowych lub orzechowych
kieliszek likieru maraschino
szklanka bitej śmietany
» zobacz przepis

Rajska sałatka z kurczakiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g gotowanego mięsa kurczaka
2 plastry ananasa z puszki
puszka mandarynek
2 łyżki płatków migdałów
sól, cukier, pieprz
papryka słodka
50g majonezu (np. kieleckiego)
2 łyżki koniaku
3 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
4 liście sałaty
12 czereśni z kompotu
pietruszka
» zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.