Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 30 min.
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
150ml zielonego wina imbirowego
sok 1 1/2 cytryny
1 owoc kiwi
Do podania opcjonalnie:
biszkopciki
Kremówkę ubijać z winem i sokiem zcytryny do czasu, aż zgęstnieje, ale nie będzie sztywna. Wlać do 4-6 kielichów na nóżce, przykryć i ochładzać przez przynajmniej 20 minut.
Tymczasem obrać owoc kiwi, pokroić w plasterki i każdy przepołowić. Tuż przed podaniem udekorować nimi każdy kielich.
Można podawać z biszkopcikami.
Forma potrawy: Sosy
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
6 gruszek
1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki cukru
Forma potrawy: Desery
6 dag cukru pudru
4 żółtka
25 dag suszonych moreli
pół paczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
5 dag cukru
Krem kakaowy ze śliwek (nutella ze śliwek)
Forma potrawy: Inne potrawy, Przetwory
3 kg śliwek
1 kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości