Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
500 g dyni
20 g masła lub margaryny
50 g bułki tartej
60–80 g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10 g margaryny i 20 g bułki tartej do formy
Formę budyniową lub wyższy rondelek z dopasowaną pokrywką wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Nastawić wodę w rondlu z dopasowaną pokrywą. Dynię umyć, obrać, pokroić na kawałki, rozgotować, przetrzeć lub zmiksować.
Masło utrzeć z żółtkami, wsypując stopniowo cukier, a następnie również stopniowo dodać dynię, bułkę tartą, białka ubite na sztywna pianę oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki lekko wymieszać, przełożyć do formy, przykryć, wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować 45–60 minut.
Ugotowany budyń lekko przestudzić, okroić nożem brzegi i wyłożyć na podłożony pod formę ogrzany półmisek.
Forma potrawy: Desery
100 g dyni
2 duże jabłka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka stołowa kaszy manny
2 łyżki stołowe cukru
1 jajko
20 dag masła lub margaryny
Forma potrawy: Desery
0,4 litra mleka
6 dag cukru pudru do żółtek
3 dag cukru pudru do budyniu
2 dag czekolady w proszku
20 dag sera twarogowego
paczka budyniu waniliowego
5 dag masła
3 jaja
Forma potrawy: Desery
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
skórka z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka cukru do piany
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód