MENU
ZWIŃ MENU

Budyń z dyni nr 2

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

500 g dyni
20 g masła lub margaryny
50 g bułki tartej
60–80 g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10 g margaryny i 20 g bułki tartej do formy

Przyrządzanie

Formę budyniową lub wyższy rondelek z dopasowaną pokrywką wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Nastawić wodę w rondlu z dopasowaną pokrywą. Dynię umyć, obrać, pokroić na kawałki, rozgotować, przetrzeć lub zmiksować.

Masło utrzeć z żółtkami, wsypując stopniowo cukier, a następnie również stopniowo dodać dynię, bułkę tartą, białka ubite na sztywna pianę oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki lekko wymieszać, przełożyć do formy, przykryć, wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować 45–60 minut.

Ugotowany budyń lekko przestudzić, okroić nożem brzegi i wyłożyć na podłożony pod formę ogrzany półmisek.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Budyń z dyni

Forma potrawy: Desery

100 g dyni
2 duże jabłka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka stołowa kaszy manny
2 łyżki stołowe cukru
1 jajko
20 dag masła lub margaryny

Krem deserowy z twarogu

Forma potrawy: Desery

0,4 litra mleka
6 dag cukru pudru do żółtek
3 dag cukru pudru do budyniu
2 dag czekolady w proszku
20 dag sera twarogowego
paczka budyniu waniliowego
5 dag masła
3 jaja
 

Budyń kokosowy zapiekany

Forma potrawy: Desery

4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
skórka z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka cukru do piany

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatki

300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód