Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
Rodzynki posiekać, wymieszać z migdałami oraz miodem, doprawić imbirem.
Gruszki wydrążyć od dołu, obrać, skropić sokiem z cytryny i napełnić masą rodzynkowo-migdałowo-miodową. Włożyć do ogniotrwałej miski.
Sok malinowy połączyć z winem i polać gruszki.
Wstawić na 20 min. do gorącego piekarnika.
Podawać na ciepło.
Forma potrawy: Desery
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe
Forma potrawy: Napoje, Przetwory
1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20 dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon
Gruszki w czekoladzie z lodami
Forma potrawy: Desery
Ilość na 6 porcji:
gruszki z kompotu lub świeże
lody waniliowe
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
łyżka stołowa ciemnego rumu
łyżeczka brandy
płatki migdałów (niekoniecznie)