Dania rybne z rybami i owocami morza
Kolorem zielonym zaznaczono ryby i owoce morza
1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego
1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki
sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
80dag filetów z dorsza
10dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól
200g mrożonych krewetek
40g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz
Do podania:
piwo
50dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
50dag śledzi solonych
10dag cebuli
8dag ogórków kwaszonych
8dag ugotowanej marchewki
natka pietruszki
150ml wody
80ml octu
20ml oliwy
musztarda
ziele angielskie
Ciasto:
150g mąki
75g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
220g mięsa z krabów
3 jaja
150ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania
750g filetów z łososia
2 łyżki stołowe soku z cytryny
po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki
2 łyżki stołowe oleju
200ml białego wina
400g pomidorków koktajlowych
1 pęczek koperku
kubeczek śmietany
2 łyżki stołowe chrzanu
2 łyżki stołowe oleju
sól, pieprz
40-50dag filetów z dorsza
15dag boczku wędzonego
50dag ziemniaków
10dag cebuli
20dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5dag sera żółtego
sól
2 owoce avocado
300g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco
1,2kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup
75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej