Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10 dag cebuli
10 dag marchewki pokrojonej w słupki
sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
Składniki sosu wymieszać, odstawić. Filety z dorsza posolić, panierować w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na talerz, trzymać w cieple.
Z patelni odlać nadmiar oleju, włożyć jarzyny i usmażyć. Zamieszać sos, wlać do jarzyn, mieszając gotować aż zgęstnieje; w razie potrzeby doprawić solą, cukrem lub octem.
Przełożyć rybę na gorący półmisek i polać sosem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub bułeczkami gotowanymi na parze oraz surówką z pora i cebuli.
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz
Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka