MENU
ZWIŃ MENU

Filety z dorsza zapiekane z serem

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól

Przyrządzanie

Na początek nastawić wywar z włoszczyzny. Jeżeli nie ma gotowego, to trochę potrwa, jednak 2 szklanki wrzątku i 2 łyżki suszonej jarzynki załatwią sprawę.

Kiedy wywar się gotuje, przygotować dorsza krojąc filet na kostki o boku 4-5 cm. Gotowy wywar odcedzić, dolać kieliszek wina i wrzucić filety do garnka na 5 minut, na bardzo małym ogniu aby ryba się nie rozpadła.

Pieczarki: pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle przez około 5-6 minut. Wyjąć rybę, odłożyć na bok i przygotować naczynie żaroodporne.

Na dno naczynia położyć pieczarki, na nich ułożyć kawałki ryby, następnie sól i pieprz do smaku, wszystko zalać śmietaną.

Wierzch posypać ostrym tartym serem i przyktyte naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 15 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

 
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
 

Filety z dorsza po marynarsku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

50 dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10 dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz

Zapiekanka z dorsza

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

40-50 dag filetów z dorsza
15 dag boczku wędzonego
50 dag ziemniaków
10 dag cebuli
20 dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5 dag sera żółtego
sól

Dorsz zapiekany z fasolą

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

75 dag filetów z dorsza
50 dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10 dag masła
15 dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5 dag tartego sera żółtego
sól, pieprz