80dag filetów z dorsza
10dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól
Na początek nastawić wywar z włoszczyzny. Jeżeli nie ma gotowego, to trochę potrwa, jednak 2 szklanki wrzątku i 2 łyżki suszonej jarzynki załatwią sprawę.
Kiedy wywar się gotuje, przygotować dorsza krojąc filet na kostki o boku 4-5 cm. Gotowy wywar odcedzić, dolać kieliszek wina i wrzucić filety do garnka na 5 minut, na bardzo małym ogniu aby ryba się nie rozpadła.
Pieczarki: pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle przez około 5-6 minut. Wyjąć rybę, odłożyć na bok i przygotować naczynie żaroodporne.
Na dno naczynia położyć pieczarki, na nich ułożyć kawałki ryby, następnie sól i pieprz do smaku, wszystko zalać śmietaną.
Wierzch posypać ostrym tartym serem i przyktyte naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 15 minut.