Formy potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania, dla ilu osób: 1, czas przygotowania: 40 min.
1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego
Makrelę oczyścić z zewnątrz nie odcinając płetw ani łba, przekroić ostrym nożem na pół, wypatroszyć, natrzeć mocno solą, odstawić na 20 minut do lodowki.
Rozgrzać patelnie do pieczenia bez tłuszczu, kłaść na nią rybę (ryby) i piec trzymając patelnię w powietrzu okolo 6-7 cm nad mocnym ogniem, aż ryba zrumieni się po obu stronach.
Podawać na półmisku z tartą rzepą polaną sosem sojowym.
Pasta z makreli i białego sera
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
1 makrela wędzona
kostka białego półtłustego sera
łyżeczka masła
sól, pieprz
trochę papryki
Forma potrawy: Dania rybne
75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej
Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
1 kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe