cojemy.pl > Zapiekane > Zapiekanka z dorsza

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą

Zapiekanka z dorsza

Formy potrawy: danie rybne, zapiekane

Składniki potrawy

40-50dag filetów z dorsza
15dag boczku wędzonego
50dag ziemniaków
10dag cebuli
20dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5dag sera żółtego
sól

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w cienkie talarki. Cebulę obrać i posiekać.

Boczek pokroić na nieduże, cienkie plasterki. Filety z dorsza podzielić na małe płaskie kawałki.

W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą warstwę cebulą, świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem oraz szczyptą soli.


Ostatnią, wierzchnią warstwę zrobić z plasterków boczku, po czym zalać ją mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem.

Zapiekać w gorącym piekarniku (około 30 minut) i przed podaniem posypać siekaną zieleniną.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Cebula, Dorsz, Groszek, Jajka, Koper, koperek, Mleko, Pietruszka, Ser żółty, Szczypiorek, Sól kuchenna, Ziemniaki

Podobne przepisy

Pikantna zupa z dorsza

Forma potrawy: Danie rybne, Zupa
1,2kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup
» zobacz przepis

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
8 płatów lasagne
500g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15g masła
150ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20g masła
1 łyżka mąki
150ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz
» zobacz przepis

Filety z dorsza zapiekane z serem

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
80dag filetów z dorsza
10dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól
» zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane
50dag ziemniaków
30dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z sera i wina

Forma potrawy: Zapiekane
10dag startego żółtego sera
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
6 kromek pszennego chleba
6 łyżek masła
roztarty ząbek czosnku
6 jaj
sól
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej

Do podania:
sałata
» zobacz przepis

Zapiekanka z boczkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
200g pieczarek
bagietka
150g chudego boczku lub bekonu
100g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
» zobacz przepis

Dorsz po lwowsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Dorsz w sosie musztardowym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw
» zobacz przepis

Dorsz w sosie słodkokwaśnym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki

sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
» zobacz przepis

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
» zobacz przepis

Szaszłyki rybne

Forma potrawy: Danie rybne, Danie na grilla, Danie główne
8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.