MENU
ZWIŃ MENU

Śledź zapiekany

Formy potrawy: Dania rybne, Kolacje

Składniki

50 dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10 dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz

Przyrządzanie

Śledzie sprawić, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wyłożyć do żaroodpornego naczynia.

Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z jajkami i śmietaną, popieprzyć i nieco posolić.

Zalać tak przygotowanym sosem śledzie, dodać masło i piec w gorącym piekarniku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Śledź w śmietanie po kaszubsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula

Pasta rybna ze śledzia

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku

Śledź w śmietanie

Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania

8 filetów śledziowych z zalewy
cytryna
2 łyżki oleju
pieprz

Sos:
2 szklanki śmietany 18 proc.
3 cebule
3 ogórki konserwowe
2 kwaśne, duże jabłka
pęczek szczypiorku
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól
pieprz czarny do smaku

Śledź po japońsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do przystrojenia