Formy potrawy: Ciasta, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
Ciasto:
150 g mąki
75 g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
220 g mięsa z krabów
3 jaja
150 ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać do niej zimne masło, drobno posiekać ostrym nożem mieszając jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kule, przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną forme do tarty o średnicy 20 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciążone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temperatury 200°C przez 10-12 minut.
Jaja roztrzepać, połączyć ze śmietaną i mlekiem. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Dodać łyżkę siekanej natki pietruszki.
Na podstawę tarty wyłożyć małe kawałki mięsa krabów, zalać je masą jajeczną, a na niej ułożyć duże kawałki mięsa krabów. Piec około 30 minut w piekarniku ogrzanym do temp. 200°C. Gotową tartę ozdobić pokrojonymi plasterkami cytryny i gałązką natki pietruszki umieszczonymi ozdobnie na środku.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta mąki
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia
Do podania:
frytki
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy