cojemy.pl > Ciasta > Ciasta z nabiałem oraz jajami > Ciasta z masłem > Przepisy na potrawy > Strona numer 4

Ciasta z masłem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z krewetkami i cytryną
Ciasta z alkoholem Ciasta z grzybami Ciasta z innymi składnikami Ciasta z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Ciasta z mięsem Ciasta z nabiałem oraz jajami Ciasta z napojami Ciasta z owocami Ciasta z pieczywem Ciasta z przyprawami Ciasta z rybami i owocami morza Ciasta z sosami Ciasta z słodyczami Ciasta z warzywami
Ciasta z serem fetą Ciasta z jajkami Ciasta z biszkoptem z jajek Ciasta z jogurtem Ciasta z majonezem Ciasta z margaryną Ciasta z masłem Ciasta z mlekiem Ciasta z olejem Ciasta z oliwą Ciasta z parmezanem Ciasta z serem białym (twarogiem) Ciasta z serem owczym Ciasta z serem topionym Ciasta z serem żółtym Ciasta z serkiem homogenizowanym Ciasta ze smalcem Ciasta ze śmietaną

Kolorem zielonym zaznaczono masło

Jabłka w cieście

Forma potrawy: Deser, Ciasto
4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250g masła lub margaryny
» zobacz przepis

Placek z galaretką śliwkową

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
Galaretka:
1kg śliwek
150g cukru pudru
20g żelatyny
50ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50g dżemu śliwkowego
» zobacz przepis

Tarta czekoladowa

Forma potrawy: Ciasto
Spód tarty:
1 szklanka pokruszonych ciastek czekoladowych
5 łyżek roztopionego masła
1/4 szklanka cukru
Nadzienie:
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
255g gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
Polewa:
2 łyżki śmietany
50g czekolady
1 łyżeczka corn syrup (syrop skrobiowy)
1 łyżeczka ciepłej wody
» zobacz przepis

Ciasto agrestowe z bezami

Forma potrawy: Ciasto
ciasto:
150dag masła
30g cukru
jajko
250g mąki
nadzienie owocowe:
500g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru
krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliowego
piana:
3 białka
150g cukru
» zobacz przepis

Tort porzeczkowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25dag mąki
10dag cukru
2 żółtka
125g masła
skórka z 1/2 sparzonej cytryny
Nadzienie:
1/2kg dojrzałych porzeczek
3 białka
15dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50g posiekanych migdałów
20g bułki tartej
» zobacz przepis

Ciasto z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
po 20dag zielonych i ciemnych winogron
25dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3dag mielonych orzechów laskowych
25dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych
Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa
» zobacz przepis

Kolorowy placek śliwkowy

Forma potrawy: Ciasto
1,5kg śliwek węgierek
75dag śliwek mirabelek
25dag masła
20dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
» zobacz przepis

Ciastka brownies

Forma potrawy: Ciasto
Na 60 sztuk:
30dag gorzkiej czekolady
kostka masła (25 dag)
7 jajek
szczypta soli
30dag wyłuskanych orzechów włoskich
50dag cukru
2 cukry waniliowe
2 niepełne szklanki mąki (32 dag)
pół torebki proszku do pieczenia
30-40dag polewy z ciemnej czekolady
ubita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji
» zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek
Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych
» zobacz przepis

Knedle z truskawkami

Forma potrawy: Danie główne, Kolacja, Ciasto
Na ciasto:
30dag mąki
3dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
50dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4dag masła lub margaryny do polania
2dag tartej bułki
6dag cukru pudru
» zobacz przepis

Placek drożdżowy z porzeczkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
4dag drożdży
15dag cukru
10dag masła
4 żółtka
sól
Inne:
0,5kg porzeczek
3 żółtka
12dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
tłuszcz i mąka do formy
» zobacz przepis

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Ciasto
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10dag mąki
sól
Farsz:
4dag oliwy
8dag cebuli
20dag kiełbasy,
20dag pieczarek
5dag sera twardego
4dag masła
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.