Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Na 60 sztuk:
30 dag gorzkiej czekolady
kostka masła (25 dag)
7 jajek
szczypta soli
30 dag wyłuskanych orzechów włoskich
50 dag cukru
2 cukry waniliowe
2 niepełne szklanki mąki (32 dag)
pół torebki proszku do pieczenia
30-40 dag polewy z ciemnej czekolady
ubita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji
Czekoladę grubo pokroić, przełożyć do rondelka i stopić razem z masłem. Zdjąć z ognia, wlać do dużej miski.
Do stopionej czekolady dodać rozmącone jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone orzechy. Mikserem wyrobić jednolite ciasto.
Ciasto czekoladowe rozsmarować na dobrze natłuszczonej blasze, piec 30 minut w temp. 175°C. Wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostygnięcia.
Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Rozsmarować na cieście równą warstwą, odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny, aby całkowicie zastygła.
Ciasto pokroić na 60 kwałków, każdy udekorować bitą śmietaną i połówką orzecha włoskiego.
Forma potrawy: Ciasta
Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera
Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
Forma potrawy: Ciasta
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
3 dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
36 dag mąki
28 dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy
Forma potrawy: Ciasta
20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masła roślinnego
20 dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy