Ciasto:
25dag mąki
10dag cukru
2 żółtka
125g masła
skórka z 1/2 sparzonej cytryny
Nadzienie:
1/2kg dojrzałych porzeczek
3 białka
15dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50g posiekanych migdałów
20g bułki tartej
Mąkę przesiać. Na środku zrobić wgłębienie i wbić żółtka. Dodać masło, cukier i startą skórkę z cytryny. Posiekać. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Porzeczki obrać, umyć i osączyć.
Ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką stolnicy.
Wyłożyć nim dno i brzegi tortownicy. Kilka razy nakłuć widelcem. Piec 25 minut na złocisty kolor.
Wyjąć z piekarnika. Posypać posiekanymi migdałami, wymieszanymi z tartą bułką.
Białka ubić na pianę. Dodawać stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijać przez kilka minut.
Do piany dodać porzeczki. Wymieszać.
Pianowo-porzeczkową masą obłożyć wierzch ciasta. Tortownicę ponownie wstawić do piekarnika.
Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec ciasto dalsze 20 minut.