MENU
ZWIŃ MENU

Tort porzeczkowy

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto:
25 dag mąki
10 dag cukru
2 żółtka
125 g masła
skórka z 1/2 sparzonej cytryny

Nadzienie:
1/2 kg dojrzałych porzeczek
3 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g posiekanych migdałów
20 g bułki tartej

Przyrządzanie

Mąkę przesiać. Na środku zrobić wgłębienie i wbić żółtka. Dodać masło, cukier i startą skórkę z cytryny. Posiekać. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Porzeczki obrać, umyć i osączyć.

Ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką stolnicy.

Wyłożyć nim dno i brzegi tortownicy. Kilka razy nakłuć widelcem. Piec 25 minut na złocisty kolor.

Wyjąć z piekarnika. Posypać posiekanymi migdałami, wymieszanymi z tartą bułką.

Białka ubić na pianę. Dodawać stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijać przez kilka minut.

Do piany dodać porzeczki. Wymieszać.

Pianowo-porzeczkową masą obłożyć wierzch ciasta. Tortownicę ponownie wstawić do piekarnika.

Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec ciasto dalsze 20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chłodnik poziomkowo-porzeczkowy

Forma potrawy: Zupy

35 dag poziomek
10 dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
 
Do podania z:
grzanki

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

Tort czekoladowy po polsku

Forma potrawy: Ciasta

 
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy
 

Tort daktylowy

Forma potrawy: Ciasta

 
150 g daktyli
150 g migdałów
5 białek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g cukru pudru
50 g biszkoptów
100 ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
 
Do przełożenia:
150 g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
 
Lukier:
50 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny