Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6
ciasto:
150 dag masła
30 g cukru
jajko
250 g mąki
nadzienie owocowe:
500 g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru
krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliowego
piana:
3 białka
150 g cukru
Jajko utrzeć z cukrem i masłem, dodać mąkę i wymieszać.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić 1-2 godz. Zagotować wodę z cukrem i włożyć agrest. Gotować na małym ogniu 15 min, osączyć i wystudzić.
Ciasto rozwałkować, włożyć do tortownicy i w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec 20 min w temperaturze 200 stopni.
Budyń rozprowadzić 4 łyżkami mleka. Dodać żółtka i wlać do reszty wrzącego mleka. Zagotować, schłodzić i wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzchu rozłożyć owoce.
Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na ciasto i piec 10 min w temperaturze 220 stopni.
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg agrestu białego
0,5 kg cukru żelującego
liście świeżej bazylii
liście oregano
liście rozmarynu
liście mięty
odrobina pieprzu
Forma potrawy: Desery
50 dag truskawek
35 dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15 dag cukru
Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów
Forma potrawy: Sałatki
3 kiwi
1 mango
2 banany
1 grejpfrut czerwony
100 g winogron bezpestkowych
4 plastry ananasa z puszki
1 puszka mandarynek
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii)
10 czereśni bez pestek
1 łyżka soku cytrynowego
sok z 2 pomarańcz
1 kawałek imbiru kandyzowanego
75 ml ginu
kilka gałązek świeżej mięty