MENU
ZWIŃ MENU

Kolorowy placek śliwkowy

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

1,5 kg śliwek węgierek
75 dag śliwek mirabelek
25 dag masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól

Przyrządzanie

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Masło utrzeć z 15 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dwa jajka rozbić, białka odstawić do lodówki. Resztę jajek i 2 żółtka utrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, śmietaną i masłem.

Ciasto włożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy, ułożyć na wierzchu śliwki. Piec 25 min. w temperaturze 200°C.

Odłożone białka, szczyptę soli i sok cytrynowy ubić z resztą cukru i cynamonem. Masę włożyć do szprycy, na gorącym cieście zrobić ozdobną kratkę, piec jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cielęcina w glazurze śliwkowej

Forma potrawy: Dania na grilla

6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupy

250 g suszonych śliwek
800 ml przegotowanej, zimnej wody
250 ml soku śliwkowego
100 ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150 ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe

Roster śliwkowy

Forma potrawy: Desery

1 kg śliwek
20 dkg cukru
5 goździków
laska cynamonu

Placek lotaryński

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy