Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
1,5 kg śliwek węgierek
75 dag śliwek mirabelek
25 dag masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Masło utrzeć z 15 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dwa jajka rozbić, białka odstawić do lodówki. Resztę jajek i 2 żółtka utrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, śmietaną i masłem.
Ciasto włożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy, ułożyć na wierzchu śliwki. Piec 25 min. w temperaturze 200°C.
Odłożone białka, szczyptę soli i sok cytrynowy ubić z resztą cukru i cynamonem. Masę włożyć do szprycy, na gorącym cieście zrobić ozdobną kratkę, piec jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.
Cielęcina w glazurze śliwkowej
Forma potrawy: Dania na grilla
6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól
Forma potrawy: Zupy
250 g suszonych śliwek
800 ml przegotowanej, zimnej wody
250 ml soku śliwkowego
100 ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150 ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
Forma potrawy: Desery