Ciasta z jajkami
Kolorem zielonym zaznaczono jajka
250g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100g cukru
200g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150g masła
sól
35g słodkich i 15g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
30dag mąki
20dag masła
10dag cukru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Masa serowa:
50dag mielonego twarogu
30dag śmietany kremówki
25dag czekolady deserowej
15dag cukru
2 jajka
5dag rodzynek
Dodatki:
polewa czekoladowa
2 łyżki kakao
kieliszek rumu
kieliszek likieru czekoladowego
30dag chudego twarogu
50dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10dag margaryny
2 jajka
1kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Składniki starczają na 30 - 40 krążków
20dag płatków owsianych
2 szklanki mleka
15dag mąki ziemniaczanej
10dag cukru
2 jajka
1/4 kostki margaryny
proszek do pieczenia
30dag konfitur poziomkowych
tłuszcz, tarta bułka do formy
kawa
Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2dag drożdży
tłuszcz do formy
Nadzienie:
50dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder
30dag (1 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
3dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
60dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5dag drożdży
10dag (5 łyżek) cukru
8dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10dag marmolady
30dag dżemu, tłuszcz do formy
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
13dag margaryny
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy
180g mąki
190g ugotowanej i zmiksowanej dyni
150g cukru trzcinowego
100g stopionego masła
2 rozmącone jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
100g orzeszków piniowych
Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru
8dag masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru
szczypta soli
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2dag cukru
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek
1 cukinia
jaja
mąka
śmietana
czosnek
ser feta
Ciasto:
25dag mąki
pół kostki masła
jajko
żółtko
1,5 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
1kg jabłek
10dag masła
5dag cukru
Polewa:
2 łyżki cukru
jajo
100ml 12% śmietanki
aromat waniliowy