cojemy.pl > Ciasta > Strucla z makiem i migdałami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Strucla z makiem i migdałami

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

250g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko

Lukier:
białko
100g cukru
200g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny

Ciasto drożdżowe:
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150g masła
sól
35g słodkich i 15g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy

Przyrządzanie

Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej dołek.

Przygotować rozczyn:
do dołka włożyć pokruszone drożdże, łyżkę cukru, wlać letnie mleko i zmieszać z niewielką ilością mąki. Posypać mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po 15 min. dodać 2 jajka, resztę cukru, masło, pokrojone słodkie i gorzkie migdały, skórkę
cytrynową, szczyptę soli i wyrabiać ciasto, aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

Mak gotować z 400 ml. mleka przez 10 minut na małym ogniu, aby napęczniał. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem. Dodać do masy makowej i mieszając zagotować, po czym ostudzić.

Ciasto drożdżowe wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Dłuższe boki ciasta zwinąć od zewnątrz do środka, formując struclę.

Ułożyć struclę na posmarowanej masłem blasze i zostawić na 20 min. do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 200 st. Celsjusza i piec struclę 35-45 minut.

Utrzeć przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytrynowym. Ciepłą struclę posmarować lukrem i posypać płatkami migdałowymi.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Budyń, Cukier, Cytryna, Drożdże, Jajka, Mak, Masło, Migdały, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Sól kuchenna

Podobne przepisy

Mleczny tort serowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny

Do przełożenia tortu:
15dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu

Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych

Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5dag posiekanych obranych migdałów
5dag rodzynek
» zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto drożdżowe:
35dag mąki
12dag masła lub margaryny
3 żółtka
10dag cukru
5dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50dag mąki
1 litr mleka
12dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10dag posiekanych migdałów
15dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
» zobacz przepis

Krem angielski

Forma potrawy: Deser
4 żółtka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżeczki dość drobno posiekanych migdałów
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka zmielonej kawy
4 obrane migdały w całości
8 rodzynek
» zobacz przepis

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Deser
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
» zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Deser

duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
» zobacz przepis

Trójniak

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki i łyżka mąki
25dag masła roślinnego
8 łyżek oleju
5 jaj
szklanka cukru
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
pół szklanki maku
zapach waniliowy
» zobacz przepis

Arbuz z lodami i orzechami

Forma potrawy: Deser
połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250ml lodów śmietankowych
5dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu
» zobacz przepis

Ucierane z makiem

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki maku
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru
13 jajek
1 cukier waniliowy
1 mały zapach rumowy
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy
» zobacz przepis

Krem serowy

Forma potrawy: Kolacja, Deser
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego - 20 dag
100ml śmietany kremówki
100g migdałów
2 łyżeczki żelatyny
25dag mieszanki z owoców leśnych mrożonych
opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
» zobacz przepis

Sałatka z jaj nadziewanych po bosforsku

Forma potrawy: Śniadanie, Sałatka lub surówka
2 szklanki startego żółtego sera
6 jaj ugotowanych na twardo
sól, pieprz
półtorej łyżeczki musztardy
łyżeczka startego chrzanu
szklanka sosu jogurtowego
2 łyżki posiekanych korniszonów
łyżeczka maku
2 pomidory
listki sałaty
» zobacz przepis

Ciasto gruszkowe z migdałami

Forma potrawy: Ciasto
35dag mąki
25dag masła
25dag cukru
2 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy i waniliowy
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1kg gruszek
1 cytryna
5dag płatków migdałowych
5dag cukru
» zobacz przepis

Ciasto maślane z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
40dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10dag miękkiego masła

Dodatkowo:
7dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.