MENU
ZWIŃ MENU

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko

Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy

Przyrządzanie

Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej dołek.

Przygotować rozczyn:
do dołka włożyć pokruszone drożdże, łyżkę cukru, wlać letnie mleko i zmieszać z niewielką ilością mąki. Posypać mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po 15 min. dodać 2 jajka, resztę cukru, masło, pokrojone słodkie i gorzkie migdały, skórkę
cytrynową, szczyptę soli i wyrabiać ciasto, aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

Mak gotować z 400 ml. mleka przez 10 minut na małym ogniu, aby napęczniał. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem. Dodać do masy makowej i mieszając zagotować, po czym ostudzić.

Ciasto drożdżowe wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Dłuższe boki ciasta zwinąć od zewnątrz do środka, formując struclę.

Ułożyć struclę na posmarowanej masłem blasze i zostawić na 20 min. do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 200 st. Celsjusza i piec struclę 35-45 minut.

Utrzeć przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytrynowym. Ciepłą struclę posmarować lukrem i posypać płatkami migdałowymi.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku

Ucierane z makiem

Forma potrawy: Ciasta

2 szklanki maku
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru
13 jajek
1 cukier waniliowy
1 mały zapach rumowy
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy

Sałatka z jaj nadziewanych po bosforsku

Forma potrawy: Sałatki, Śniadania

2 szklanki startego żółtego sera
6 jaj ugotowanych na twardo
sól, pieprz
półtorej łyżeczki musztardy
łyżeczka startego chrzanu
szklanka sosu jogurtowego
2 łyżki posiekanych korniszonów
łyżeczka maku
2 pomidory
listki sałaty

Trójniak

Forma potrawy: Ciasta

2 szklanki i łyżka mąki
25 dag masła roślinnego
8 łyżek oleju
5 jaj
szklanka cukru
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
pół szklanki maku
zapach waniliowy