Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
1 cukinia
jaja
mąka
śmietana
czosnek
ser feta
Cukinie należy obrać, wydrążyć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie wycisnąć ją jak się da najlepiej.
Dodać do tego jaja, mąkę, śmietanę, czosnek i sól.
Ciasto dokładnie wymieszać (jeśli jest za luźne trzeba dodać jeszcze mąki).
Przed smażeniem można dodać starty na tarce lub drobniutko skruszony ser feta.
Smażyć na złoto – brązowy kolor.
Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe
Forma potrawy: Dania główne
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
0,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
1,5 szklanki ugotowanej gęstej owsianki
0,5 szklanki mleka
0,25 szklanka wody
2 łyżki stopionego masła
sól