Ciasta z jajkami
Kolorem zielonym zaznaczono jajka
Ciasto:
350g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
300g migdałów
300ml mleka
180g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka
duże pudełko biszkoptów
3/4kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny
Ciasto:
150g mąki
75g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
220g mięsa z krabów
3 jaja
150ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania
kasza jaglana - jedna paczka
bakalie - dość dużo
miód
kilka jajek
pełne mleko lub słodka śmietana
przyprawy korzenne
40dag (2 szklanki) mąki
20dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko
40dag (2 szklanki) mąki pszennej
20dag margaryny
25dag (1 szklanka) cukru
3 jaja
1/2 szklanki śmietany lub zsiadłego mleka
20dag sera białego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
tłuszcz i tarta bułka do formy
4 żółtka
100g cukru
50g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100g zmielonych orzechów
200g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20ml rumu
4 białka
szczypta soli
Ciasto:
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
15dag margaryny
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
15dag (8 łyżek) cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
tłuszcz i tarta bułka do formy
Masa:
15dag margaryny
25dag (1 szklanka) cukru
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych
100g miąższu dyni pokrajanego w kostkę
1 laska wanilii (miąższ)
150g cukru
120g masła
2 jaja
250g mąki
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciasto:
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
15-20dag (8-10 łyżek) cukru
5dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy
Masa makowa:
25dag maku
10-15dag (5-8 łyżek) cukru
5dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy
750g dyni
125ml wody
4 żółtka
100g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65g masła
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125ml śmietany kremowej