60dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5dag drożdży
10dag (5 łyżek) cukru
8dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10dag marmolady
30dag dżemu, tłuszcz do formy
Mąkę przesiać. Rozrobić drożdże w ciepłym mleku, a następnie dodać szklankę mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Jaja rozmieszać z cukrem, bujać (najlepiej na parze) do rozpuszczenia cukru i połączyć z wyrośniętym rozczynem. Dodać sól i pozostałą mąkę. Ciasto wyrobić. Dodać rozpuszczony, ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić je do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na porcje, rozwałkować na grubość około 1 cm, posmarować dżemem zmieszanym z marmoladą i zwinąć formując podłużne strucle. Strucle przekroić wzdłuż i obie części splatać w ten sposób, aby widoczne było nadzienie.
Strucle ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia Piec w średnio gorącym piekarniku 40-50 min.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.