Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
60 dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
10 dag (5 łyżek) cukru
8 dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10 dag marmolady
30 dag dżemu, tłuszcz do formy
Mąkę przesiać. Rozrobić drożdże w ciepłym mleku, a następnie dodać szklankę mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Jaja rozmieszać z cukrem, bujać (najlepiej na parze) do rozpuszczenia cukru i połączyć z wyrośniętym rozczynem. Dodać sól i pozostałą mąkę. Ciasto wyrobić. Dodać rozpuszczony, ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić je do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na porcje, rozwałkować na grubość około 1 cm, posmarować dżemem zmieszanym z marmoladą i zwinąć formując podłużne strucle. Strucle przekroić wzdłuż i obie części splatać w ten sposób, aby widoczne było nadzienie.
Strucle ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia Piec w średnio gorącym piekarniku 40-50 min.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Forma potrawy: Sosy
5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
Forma potrawy: Desery
4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)
Forma potrawy: Desery
30 dag żurawin
20 dag dżemu truskawkowego
4 dag cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy