30dag (1 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
3dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, śmietaną, jajami i alkoholem lub octem. Wyrobić ciasto. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 1 cm. Wykroić kółka, a w nich otworki (naparstkiem lub fiolką do leków). Smażyć z obu stron w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Ciastka osączyć z tłuszczu na bibułce. Posypać cukrem pudrem.