Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 50 min.
30 dag chudego twarogu
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag margaryny
2 jajka
1 kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Składniki starczają na 30 - 40 krążków
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa 2-3 razy. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną zimną margarynę, składniki posiekać nożem. Wsypać cukier u cukier waniliowy, dodać jajka i twaróg, szybko wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykroić placuszki (np. za pomocą szklanki). W każdym placuszku wyciąć dziurkę - np. za pomocą mniejszej szklaneczki lub kieliszka.
Gotowe krążki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu, dobrze osączyć na bibule, jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Uwaga: smażymy tylko krążki, a wycięte środki ponownie zgniatamy i formujemy z nich kolejne ciasteczka.
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Forma potrawy: Dania główne
15 dag piersi z kurczaka
10 dag ryżu
sól, pieprz
15 dag cukinii
2 krążki ananasa z puszki
2 małe cebule
8 dag pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju
Forma potrawy: Ciasta
20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masła roślinnego
20 dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy
Surówka z cebuli i kwaszonych ogórków
Forma potrawy: Sałatki
2-3 cebule
2 kwaszone ogórki
łyżeczka musztardy
2-3 łyżki oleju
sól
koperek