30dag chudego twarogu
50dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10dag margaryny
2 jajka
1kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Składniki starczają na 30 - 40 krążków
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa 2-3 razy. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną zimną margarynę, składniki posiekać nożem. Wsypać cukier u cukier waniliowy, dodać jajka i twaróg, szybko wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykroić placuszki (np. za pomocą szklanki). W każdym placuszku wyciąć dziurkę - np. za pomocą mniejszej szklaneczki lub kieliszka.
Gotowe krążki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu, dobrze osączyć na bibule, jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Uwaga: smażymy tylko krążki, a wycięte środki ponownie zgniatamy i formujemy z nich kolejne ciasteczka.