Zobacz wszystkie przepisy z solą kuchenną
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g cukinii
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100 g startego parmezanu
20 g masła
tymianek, sól
Na sos beszamelowy:
30 g masła
40 g mąki
250 ml mleka
sól ziołowa, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
10 dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy
Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4 kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4 kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50 dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120 g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
15 g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
250 g chleba
100 g sera mozzarella lub bryndzy owczej
8 łyżek mąki
2 jaja
sól
oliwa do smażenia
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
Meksykański placek kukurydziany z mięsem
Forma potrawy: Zapiekane
30 dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2 kg swieżych ziaren kukurydzy
9 dag stopionego masła
20 dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5 dag mąki
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250 ml bulionu z kury
120 ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata