Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane
35 dag gotowego makaronu lasagna
20 dag sera salami w plasterkach
5 jajek
5 dag startego sera typu cheddar
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
sól
pieprz
Sos beszamelowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól
Sos mięsno-pomidorowy
40 dag mielonego mięsa wołowego
50 dag pomidorów
1 cebula
10 dag selera
1 marchew
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
Na początek przygotować sos beszamelowy.
Na małym ogniu rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i wymieszać.
Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować sos mięsno - pomidorowy.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Czosnek obrać, opłukać i posiekać.
W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę i czosnek, dodać wołowinę i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Seler i marchew obrać, umyć, pokroić na plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.
Dorzucić bazylię, dusić przez 35 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić całość jeszcze 10 min.
Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na plasterki.
Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, układać w nim warstwami w kolejności: makaron, ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar, jajka, sos beszamelowy.
Na samą górę ponownie ułożyć warstwę makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami masła.
Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. Celsjusza.
Forma potrawy: Zapiekane
60 dag papryki
2 łyżki masła
10 dag sera żółtego
2-3 jaja
3-4 płaskie łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
tłuszcz i bułka do formy
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
12 płatów lazanii
2 małe cukinie
2 czerwone papryki
2 pomidory
10 dag żółtego sera
10 dag mozzarelli
szklanka soku pomidorowego
szklanka śmietany kremówki
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
starta gałka muszkatołowa
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
olej roślinny
sos diabelski (keczup)
musztarda
pieprz
sól
cebula
ogórek surowy
papryka czerwona
Forma potrawy: Sałatki
2 plasterki szynki
6 plasterków żółtego sera ostrego
olej
sól
pieprz
sos pieprzowy (keczup)
majonez
ocet winny
mała puszka tuńczyka w oleju
nieduży ogórek
pół puszki kukurydzy