Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4 kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4 kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
Wysmarować masłem naczynie do zapiekania o średnicy 35 cm i układać warstwy ziemniaków.
Każdą warstwę posypać solą, pieprzem do smaku, utartą cebulą i skwarkami boczku. Oprószyć kawałeczkami masła. Wsypać mąkę do sita i cienko posypać każdą warstwę.
Włożyć gorczycę i paprykę do gorącego mleka, wymieszać i polać ziemniaki. Zapiekać w temperaturze 180°C przez około 1 1/2 godziny - pierwszą godzinę pod przykryciem.
Udekorować kawałeczkami boczku i papryką.
Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania
200 g pieczarek
bagietka
150 g chudego boczku lub bekonu
100 g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem
Forma potrawy: Zapiekane
70 dkg ziemniaków
4 pomidory
4 jajka na twardo
dymka
15 dkg żółtego sera
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Zapiekanka ziemniaczana kwaśno - ostra
Forma potrawy: Zapiekane
boczek
kiełbasa
50 dkg. ziemniaków
olej roślinny
ser żółty
musztarda
oregano
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
ogórek surowy
papryka
pomidor
por
Zapiekanka ziemniaczana wykwintna
Forma potrawy: Zapiekane
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy