10dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy
Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa
Masło należy dokładnie wymieszać z czosnkiem. Kromki chleba (po odkrojeniu skórki) posmarować masłem czosnkowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, masłem do spodu.
Następnie śmietanę wymieszać z jakami, winem, bulionem i startym serem, dodać przyprawy i osolić.
Chleb polać sosem i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Gorącą zapiekankę podawać z sałatką warzywną lub owocową.