Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15 dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki
Bułeczki zalać mlekiem, odcisnąć, przetrzeć przez sito.
Oczyszczone, posiekane pieczarki smażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem zieleniny, cebuli i czosnku, do czasu aż wyparuje sok. Często mieszając, przestudzić.
Wymieszać przetartą bułkę z żółtkami, śmietaną i grzybami, doprawić do smaku solą i papryką.
Nałożyć farsz na liście sałaty, zawinąć podobnie jak na gołąbki.
Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, wlać rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową.
Wstawić do gorącego piekarnika - temperatura 220 st. C, piec przez około 20 min.
Wyłożyć na talerz, pokropić pozostałym masłem.
Podawać z frytkami.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
1 dojrzała sałata masłowa
1 kromka chleba
masło
ząbek czosnku
2 jajka
łyżeczka ostrej musztardy
biały pieprz
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu winnego
sól
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
4 pomidory
2 cebule
papryka
sól
tłuszcz
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany
Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze