Zapiekane z solą kuchenną
Kolorem zielonym zaznaczono sól kuchenna
500g cukinii
sól
2 cebule
100g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100g startego sera gouda
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki
15dag płatków owsianych
3/4 l mleka
sól
2 łyżki masła
3-4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 jaja
paczka cukru waniliowego
10dag startego żółtego sera
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
6 kromek pszennego chleba
6 łyżek masła
roztarty ząbek czosnku
6 jaj
sól
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej
Do podania:
sałata
10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka
60dag papryki
2 łyżki masła
10dag sera żółtego
2-3 jaja
3-4 płaskie łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
tłuszcz i bułka do formy
45dag utartego żółtego sera
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
sól, pieprz
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
80dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz
1,5kg szpinaku
100g masła
150g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
50 dkg mielonej wieprzowiny
50 dkg ugotowanego makaronu
125ml śmietany
5 dkg żółtego sera
1 łyżki masła
2 cebule
4 jajka
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
pieprz i sól
20g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz