Forma potrawy: Zupy
1200 ml bulionu z kury
150 g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
Forma potrawy: Zupy
pół kg. mięsa na rosół
lub kostka bulionowa + kiełbasa/parówka
pół kg. fasoli
2 ziemniaki
1 cebula
1 średnia marchewka
1-2 pomidory
olej
zielenina, czosnek
przyprawy
Syryjski żur z soczewicy i szpinaku
Forma potrawy: Zupy
200 g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50 g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina
Forma potrawy: Zupy
900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina
Forma potrawy: Zupy
2 obrane bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona cukinia
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 łyżeczka pokrojonego tymianku lub macierzanki
2 łyżeczki soku z cytryny
3,5 szklanki warzywnego rosołu
sól i pieprz
Forma potrawy: Zupy
250 g krewetek
1 łodyżka trawki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej
2 listki limu (można pominąć)
3-4 małe boczniaki
2 łyżki sosu rybnego
1/2 szklanki soku z limu lub cytryny
mały kawałek imbiru (lub 1/2 łyżki utartego)
10 listków kolendry lub pietruszki
1 cebula dymka
2 czerwone papryczki chilli
1 szklanka mleka kokosowego
3 szklanki wody
Do przybrania:
listki świeżej kolendry lub pietruszki
Forma potrawy: Zupy
150-200 g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
Forma potrawy: Zupy
100 g gorzkiej czekolady
500 ml mleko
500 ml śmietanki
100 g cukru
4 żółtka
50 g kakao
3 łyżki likieru (advocat)
Do przybrania:
125 ml śmietanki kremówki
150 g orzechów