Forma potrawy: Zupy
2 torebki ryżu białego (200 g)
25 dag mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
ząbek czosnku
łyżka oleju
pół litra soku pomarańczowego
pół litra wywaru z warzyw lub kostki warzywnej
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
pieprz
cukier
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, wrzucić na to cebulę i dusić. Dodać czosnek, mielone mięso i ryż. Smażyć przez chwilę cały czas mieszając. Dolać sok pomarańczowy i rosół (wywar z warzyw). Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem.
Gotować około 20 minut, można w trakcie uzupełnić wodą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem lub innymi przyprawami wedle uznania.
Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać - na koniec można udekorować ziołami.
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
500 ml rosołu z kury
makaron nitki
100g pieczarek
1 por
1 cebula
1 słodka czerwona papryka
5 łyżek stołowych oleju
sos sojowy
imbir
sól
natka pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
1-2 pęczki szparagów
300 g wołowiny
300 g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
8 dużych moreli
40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef)
albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny
sól, pieprz, oliwa.