MENU
ZWIŃ MENU

Zupa jabłkowa z cynamonem

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 25 min.

Składniki

2 jabłka
3 szklanki soku jabłkowego
1 białko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku i otarta skórka z połowy cytryny
cynamon
melisa cytrynowa

Przyrządzanie

Jabłka rozkroić, starannie usunąć gniazda nasienne, następnie miąższ pokroić na cząstki.
 
Sok zagotować z jabłkami, rodzynkami, łyżką cukru i skórką z cytryny.
 
Zagęścić zupę mąką.
 
Białko ubić z resztą cukru i sokiem cytrynowym.
 
Z piany uformować coś w rodzaju "kluseczek" np. za pomocą dwóch łyżeczek. Wrzucić do gorącej zupy na 4-5 minut pod przykryciem - nie gotować!.
 
Zupę na talerzach udekorować melisą, "kluseczki" posypać cynamonem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa z płatków owsianych z cynamonem

Forma potrawy: Zupy

1/2 litra wody
sól
1/2 łyżeczki startego cynamonu
8 łyżek płatków owsianych
3/4 litra mleka
2 jabłka
cukier

Czysta zupa truskawkowa

Forma potrawy: Zupy

 
60 dag truskawek
10 dag cukru
cynamon
 
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki
 

Zupa jabłkowa

Forma potrawy: Zupy

2 duże jabłka
50 g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody

Zupa jabłkowa z żurawinami

Forma potrawy: Zupy

400 g jabłek
50-100 g cukru
100 ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200 g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70 g cukru do żurawin