Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 25 min.
2 jabłka
3 szklanki soku jabłkowego
1 białko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku i otarta skórka z połowy cytryny
cynamon
melisa cytrynowa
Jabłka rozkroić, starannie usunąć gniazda nasienne, następnie miąższ pokroić na cząstki.
Sok zagotować z jabłkami, rodzynkami, łyżką cukru i skórką z cytryny.
Zagęścić zupę mąką.
Białko ubić z resztą cukru i sokiem cytrynowym.
Z piany uformować coś w rodzaju "kluseczek" np. za pomocą dwóch łyżeczek. Wrzucić do gorącej zupy na 4-5 minut pod przykryciem - nie gotować!.
Zupę na talerzach udekorować melisą, "kluseczki" posypać cynamonem.
Zupa z płatków owsianych z cynamonem
Forma potrawy: Zupy
1/2 litra wody
sól
1/2 łyżeczki startego cynamonu
8 łyżek płatków owsianych
3/4 litra mleka
2 jabłka
cukier
Forma potrawy: Zupy
60 dag truskawek
10 dag cukru
cynamon
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki
Forma potrawy: Zupy
2 duże jabłka
50 g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody
Forma potrawy: Zupy
400 g jabłek
50-100 g cukru
100 ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200 g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70 g cukru do żurawin